Selecteer een pagina

iPhone SE

In het voorjaar van 2016 brengt Apple een goedkopere, kleine iPhone uit, de iPhone SE. Hiermee lijkt het vooral koper overtuigen die een 4 inch scherm een mooie grootte vinden. Verder biedt deze iPhone veel waarde voor zijn prijs, zoals je in onze review kunt lezen.

iPhone SE Simlockvrij kopen

Bij de volgende online shops kun je een simlockvrije iPhone SE goedkoop kopen

Mobiel.nl logo

Coolblue logo
De voorkant van de iPhone SE

iPhone SE Review

Apple kan je soms verbazen, want we hadden een jaar geleden niet verwacht dat Apple een smartphone zoals de iPhone SE zou uitbrengen. Maar gelukkig is de iPhone SE een positieve verrassing, want we denken dat dit toestel veel mensen zal aanspreken.

Honey, who shrunk the iPhone 6S?

Sommige collega’s schreven dat de iPhone SE een kleine variant van de iPhone 6S is, maar dit gaat ons een beetje te ver. Wel beschikt deze kleinere iPhone over gedeeltelijk dezelfde hardware als zijn grote broer. Ten eerste heeft de iPhone SE het kenmerkende design en metalen behuizing. Dit is ook logisch, aangezien bijna alle iPhones hierover beschikken. Ook beschikt de iPhone SE over dezelfde chipset als de Apple A9 chipset als de iPhone 6S. Hierdoor is de iPhone SE lekker snel en hoef je eigenlijk bijna nooit te wachten.

Deze kleinere iPhone beschikt over een 4 inch scherm met een 1136 bij 640 pixels resolutie. Hierdoor is de scherpte van het scherm gelijk aan dat van de iPhone 6S en dus lekker scherp. Apple gaat niet mee met de race om schermen steeds scherper te maken, zoals we bij Android fabrikanten zien. Dit ondersteunen we ook wel, want je moet heel goed kijken om het verschil in scherpte te zien tussen een 326 PPI (pixels per inch) scherm en een 500 PPI scherm. Daarnaast gebruiken al deze pixels wel energie en betekenen minder pixels ook minder energie.

Behalve over dezelde chipset beschikt de iPhone SE ook over dezelfde main camera als de 6S. De iPhone SE heeft dus eveneens een 12 megapixel camera met LED-flitser en autofocus. Dit is een van de beste smartphone camera’s op de markt en je maakt met deze camera uitstekende foto’s (voor smartphone begrippen). Ook kun je met deze camera ultraHD (2160p) video’s opnemen bij een framerate van 30 frames per seconde. Wil jij dus een smartphone hebben om goede foto’s te maken, dan zit je met de iPhone SE wel goed.

Daarom is het wel jammer dat de frontcamera slechts 1,2 megapixels telt en de selfiekwaliteit is dus matig. De iPhone SE is dus geen selfiekampioen.

De basisversie van de iPhone SE beschikt over 16 GB opslaggeheugen en dit is magertjes (dit geldt overigens ook voor de iPhone 6S). Aangezien je het opslaggeheugen van deze gsm niet uit kunt breiden, moet je het dus met deze 16 GB om apps, MP3’s, foto’s en video’s op te slaan. Hierbij moet je ook rekening houden dat een deel van geheugen wordt gebruikt voor het besturingssysteem. Voordat je deze telefoon koopt, moet je dus bedenken hoeveel geheugen je nodig denkt te hebben, want na je aankoop moet je het hiermee doen.

iOS 9.3

Het voordeel van een nieuwe iPhone is dat je voor jaren voorzien wordt van software updates. Dit is een groot pluspunt ten opzichte van Android toestellen, waar je vaak blij mag zijn als je twee jaar ondersteuning krijgt (een uitzondering geldt voor de Nexus toestellen die op stock Android draaien). We voorspellen ook dat dit toestel nog minimaal 5 jaar wordt ondersteund met updates en met de iPhone SE kun je dus jaren vooruit.

4G Internet

Zoals je mag verwachten, ondersteunt de iPhone SE 4G internet. Dit mag je verwachten, omdat dit in 2016 normaal is voor nieuwe smartphones en omdat 4G volop in Nederland beschikbaar is. De netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile bieden namelijk een landelijk dekkend 4G netwerk. Ook prijsvechter Tele2 dekt een groot gedeelte van Nederland en werkt hard om landelijke dekking te bieden. Als je gebruikt wilt maken van 4G, dan moet je wel een provider en abonnement met 4G ondersteuning kiezen. Niet alle submerken (bijvoorbeeld hollandsnieuwe) ondersteunen 4G en ook niet in elk abonnement is 4G standaard. Mocht je niet met 4G kunnen verbinden, dan kun je gelukkig wel vaak terugvallen op 3G. 3G noemden we 3 jaar geleden nog supersnel en is ook snel genoeg om soepel te browsen. Verder kun je ook nog eens internetten via WiFi netwerken. Als je thuis een draadloos netwerk hebt, dan kun je dus via dit netwerk tevens internetten en elke MB die je via WiFi verbruikt, gaat niet van je databundel af.

iPhone SE Kopen

De iPhone SE wordt gepresenteerd als goedkopere iPhone. De introductieprijs van de iPhone SE 16 GB bedraagt €480 en dit is voor iPhone begrippen inderdaad goedkoop. Voor smartphone begrippen is het echter nog steeds prijzig en we gaan de iPhone SE daarom ook niet bestempelen als goedkope smartphone. Wel heb je voor €480 een hele snelle smartphone, zeer goede camera en jarenlange software ondersteuning. Als je graag een iPhone wilt en liever een kleiner toestel wilt (wat enkele jaren geleden nog standaard was), dan is de iPhone SE een uitstekende keuze.

Bij de webshops hierboven vind je aanbiedingen voor een losse, simlockvrije iPhone SE. Je kunt de iPhone SE natuurlijk ook met abonnement bestellen en onder het abonnemententabblad vind je iPhone SE abonnement aanbiedingen. In deze vergelijker kun je een abonnement helemaal naar wens samenstellen en bijvoorbeeld de duur van je abonnement, grootte van de belbundel en grootte van je databundel kiezen. In onze vergelijker staan abonennementen voor zowel de iPhone SE 16GB en iPhone SE 64 GB en je kunt tussen deze twee filteren. Een losse iPhone SE met sim only abonnement kan tevens een leuke deal opleveren, aangezien sim only abonnement erg scherp geprijsd kunnen zijn.

Als we een alternatief voor de iPhone SE moeten kiezen, dan kunnen we eigenlijk alleen het Android toestel de Sony Xperia Z5 Compact bedenken. Dit is eveneens een relatief klein high-end toestel, die wel iets goedkoper is. De iPhone SE komt uit in de kleuren Grey (iPhone SE grijs), Silver (iPhone SE zilver), Gold (iPhone SE goud), en Gold/Pink (iPhone SE goud/roze).

 Specificaties iPhone SE

Afmetingen (hxbxd in mm) 123,8 x 58,6 x 7,6
Gewicht (gram) 113
Gesprekstijd afhankelijk van gebruik
Batterij 1642 Li-Po
Processor Apple A9
Werkgeheugen 1 GB RAM
Intern opslaggeheugen 16/64 GB
Scherm 4 inch LED-backlit IPS-LCD touchscreen
Schermresolutie 1136 x 640 pixels
Pixeldichtheid 326 PPI
Screen-to-body-ratio 67,7%
Main Camera 12 megapixels, f/2.2, autofocus, dual-LED flitser. 4K (2160p) video 30fps. 2160p 30fps
Frontcamera 1,2 megapixels. 720p 30 fps.
Besturingssysteem iOS 9.3
Media Alle standaarden
SIM Nano-SIM
Mobiele verbinding 2G, 3G, 4G
Vingerafdrukscanner ja
Waterdicht nee
WLAN/WiFi ja
GPS A-GPS
Bluetooth ja, Bluetooth 4.2
USB versie 2.0
NFC ja
Kleuren zwart, zilver, goud, roze/goud
 


 

Bekijk hier de reviewvideo van de iPhone SE van onze collega’s van Engadget.