Selecteer een pagina

Wat is een Retina scherm?

Retina is een door Apple vastgelegde merknaam voor schermen waarvan Apple claimt dat het menselijk oog de pixels op het scherm niet meer kan onderscheiden. Wijlen Steve Jobs introduceerde de term bij de introductie van de iPhone 4 op 4 juni 2010.

Of een term Retina is hangt af van de pixeldichtheid en afstand van het scherm. De pixeldichtheid, niet te verwarren met de resolutie, wordt meestal aangeduid met de term Pixels Per Inch (PPI). Hoger hoger de PPI, hoe scherper het beeld. Naarmate een beeld scherper wordt komt er een grens dat het menselijk oog niet meer het scherper worden kan waarnemen. Als deze grens gepasseerd is, dan noemen we dit scherm Retina.

De afstand van het scherm is ook bepalend of we een scherm Retina kunnen noemen. Hoe verder je van een scherm af zit, des te lager hoeft de PPI te zijn om een scherm Retina te kunnen noemen. Als je bijvoorbeeld nu naar het scherm van je computer/tablet/smartphone toe beweegt, zul je op een gegeven moment de pixels beter zien.

Omdat de gebruikersafstand van bijvoorbeeld iPad groter is dan de gebruikersafstand van een iPhone, hoef een iPad minder PPI te hebben om Retina genoemd te worden.

 

Een vuistregel is dat bij een smartphone scherm met een PPI van boven de 300, het menselijk oog de pixels niet meer kan onderscheiden. Ook schermen van concurrerende smartphones, zoals de Samsung Galaxy S3, HTC One X en Nokia Lumia 920 hebben een PPI van boven de 300 en zijn dus ‘Retina’ schermen.