Selecteer een pagina

Jailbreak iPhone

De term jailbreak betekent dat je je iPhone in staat stelt om niet door Apple geautoriseerde software te installeren. Er zijn verschillende programma’s op de markt die je iPhone kunnen jailbreaken. De bekendste en meestgebruikte is Cydia. Cydia is een alternatieve app store, waar je apps kunt downloaden die niet door Apple zijn uitgevoerd. Sommige iPhone gebruikers voeren een jailbreak uit om hun iPhone op een niet officiële manier te simlock vrij te maken zodat ze kunnen overstappen naar een andere provider. Overigens wordt de term Jalibreak niet exclusief gebruikt voor Apple producten.

Voordelen Jailbreak

Er zijn verschillende redenen waarom iPhone gebruikers hun toestel willen jailbreaken. De belangrijkste redenen zijn:

  1. Extra features. Na een jailbreak heeft je toestel toegevoegde eigenschappen. Zo kun je de gebruikersinterface aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren en  kun je je agenda tonen op je lockscreen.
  2. Apple’s censuur omzeilen. Apple voeren een restrictief beleid voor zijn app store, wat heeft geleid tot veel kritiek van gebruikers. Cydia App Store kent geen censuur, waardoor je bepaalde apps wel kunt downloaden.
  3. iPhone unlocken. Na een jailbreak kun je software downloaden waarmee je je toestel (onofficieel) kunt unlocken. Hierdoor kun je overstappen op een andere provider.

Nadelen Jailbreak

Het grootste nadeel van een jailbreak is dat via onofficiële software worms (soort virus) op je iPhone kunnen worden geïnstalleerd. In Nederland kwam in 2009 bijvoorbeeld een worm voor die ING transacties kon compromitteren.

 

Jailbreak Legaal of Illegaal?

In Nederland (en ook in de Verenigde Staten) is jailbreaken legaal. Gebruikers mogen namelijk wettelijk zelf bepalen wat ze met hun product doen. Apple claimt wel dat de garantie vervalt na een jailbreak, maar Apple kan zich niet onttrekken aan de  regels inzake de in Nederland geldende wettelijke garantie. Daarnaast is een jailbreak altijd omkeerbaar door de officiële firmware te herinstalleren.

 

Hoe kan in mijn iPhone Jailbreaken?

Het jailbreaken van je apparaat kan via verscheidene tools. Twee bekende tools zijn redsn0w en Absinthe. Op deze websites vind je de verder nodige informatie om je smartphone te jailbreaken.

 

Heb je vragen over jailbreaken of twijfel je over je je iPhone wilt jailbreaken. Hieronder kun je je vraag stellen. Ook kun je je Jailbreak ervaringen hier delen.