Selecteer een pagina

Waarom een iPhone?

Als je een nieuwe telefoon wilt kopen zul je merken dat er vandaag de dag een ruime keuze is tussen merken en software. Veel mensen zien dan ook door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben we besloten een artikel te schrijven over de voor- en nadelen van een iPhone. We vergelijken de iPhone met andere populaire merken en vooral besturingsystemen, zoals Android. Nu zul je waarschijnlijk denken: “Jullie van iPhoneaanbiedingen zijn niet objectief, omdat jullie iPhones willen verkopen”. Wij willen inderdaad iPhones verkopen, maar we verkopen ook Android telefoons, Windows telefoons en BlackBerries, en die willen we ook verkopen. Dus we zullen deze smartphones zo objectief mogelijk vergelijken.

Voordelen iPhone

  1. Een belangrijk voordel van iPhones is de gebruiksvriendelijke software. Voor Apple is de gebruikerservaring van de klant erg belangrijk en dat uit zich in een elegant design, eenvoudige en intuïtieve besturing en, heel simpel gezegd, het werkt gewoon goed. iPhone introduceerde smartphone kenmerken zoals multitouch, zodat je bijvoorbeeld met twee vingers kunt in- en uitzoomen en kunt scrollen, en een groot touchscreen zodat je foto’s en video’s goed kunt bekijken. De gebruikerservaring van de iPhone wordt ook geoptimaliseerd doordat hardware en software geïntegreerd is. In tegenstelling tot andere fabrikanten produceert (of assembleert) Apple zelf zowel de hardware en software. Hierdoor werken deze twee, simpel gezegd, beter samen dan bij andere smartphones.
  2. Grote app markt. Apps zijn programma’s die je op je smartphone kunt programmeren. Voorbeelden van apps zijn Facebook, Twitter, videospeler en spelletjes. Samen met Android heeft iOS (het besturingssysteem van de iPhone en de iPad) de grootste app markt. In November 2012 werd bekend dat er reeds 1 miljoen apps beschikbaar voor de iPhone. De app markt van iOS is derhalve veel groter dan die van Windows Phone en BlackBerry.
  3. iPhone is cool. Voor sommigen belangrijk, voor anderen totaal niet, maar de iPhone is hip.

Nadelen iPhone

  1. Censuur Apple. De app markt van iOS is weliswaar zeer groot, maar wel gecensureerd door Apple. Elke app die je kunt vinden in de online winkel van Apple moet eerst goedgekeurd worden door Apple. Sommige apps of content komt hierdoor niet in de app store (bijvoorbeeld erotische content). Andere apps stores kennen deze censuur niet en hebben daardoor apps die voor de iPhone niet beschikbaar zijn. De censuur van de iPhone is trouwens wel te omzeilen via een Jailbreak.  Wil je hier meer over weten, lees dan het volgende artikel: informatie over Jailbreak. Een voordeel van de keuring vooraf van Apple is daarentegen wel dat de kans op malware en virussen via apps kleiner is dan via bijvoorbeeld Android, waar apps zonder keuring in de app store komen.
  2. iPhone is duur. Er komt één iPhone per jaar uit en deze is altijd in het duurdere segment. Andere merken, zoals Samsung en HTC, komen ook met dure smartphones, maar aan de andere kant komen deze merken ook met budgetphones. Deze goedkopere smartphones kennen een prima functionaliteit en voor de meeste consumenten is zo’n budgetphone ook prima. Oudere iPhone modellen worden weliswaar goedkoper geprijsd, maar deze zijn nog steeds veel duurder dan bijvoorbeeld Android budgetphones.
  3. Onderdelen zijn moeilijk of niet te vervangen. De filosofie van de overleden mede-oprichter van Apple Steve Jobs was dat er aan een Apple product niet gesleuteld mocht worden nadat de consument het gekocht heeft. Daarom vind je geen geen schroeven in de iPhone en kun je bijvoorbeeld niet de accu niet vervangen als deze kapot is. Gelukkig is de kwaliteit van iPhone wel zo hoog dat dit gelukkig ook bijna nooit nodig is.
  4. Scherm relatief klein. De iPhone heeft een relatief klein scherm. De laatste versie, de iPhone 4S, beschikt over een 3,5 inch scherm, waar concurrerende smartphones, zoals de Samsung Galaxy S3 en HTC One X, over respectievelijk een scherm van 4,8 en 4,7 inch scherm beschikken.

Hopelijk hebben we je een goed beeld kunnen geven van de voordelen en nadelen van een Apple telefoon. Wil je meer weten over de mogelijkheden van iPhones, adviseren we je om naar de specifieke modellen zelf te kijken via ons linkermenu.

Heb je nog vragen, reacties of wil je nog wat kwijt over dit artikel, laat het ons weten via Facebook in de onderstaande Facebook box.